Egon, az egér

Blogposztok az egérlyukból

Nyárzáró hétvége
2022. szeptember 08. írta: Egon, az egér

Nyárzáró hétvége

Augusztus utolsó hétvégéjén lementünk mégegyszer a nyaralóba. Péntek délután indultunk, és estére szerveztünk is egy grillpartit. A barátnőm látott egy TikTok videót sült fokhagymáról:

úgyhogy mi is egy ilyesmit csináltunk, csak a fokhagymákat alufóliába csomagolva parázson sütöttük meg, valamint olvívaolajon és són kívül tettünk hozzá pici rozmaringot is. Elképesztően finom lett! 

Az este még csillagos ég nézésével telt, végre felhőtlen volt az ég. Az északi csillagképekből a standard Kis Göncölt és Nagy Göncölt találtuk meg, a kettő között a Sárkány is elég jól látszódott. Meg persze a Casiopeiát. A Cepheust és a Zsiráfot inkább csak odasejtettük, ahol lennie kellett. A Casiopeia alatt/jobbra a Pegazust, mellette az Andromédát, a délkeleti részen pedig a Sast és a Delfint. Szép esténk volt :)

Szombaton a reggelink után a La Ténébe indultunk. Az utunk kicsit kalandossá sikerült, mert belefutottunk egy futóversenybe is. 

latene1.jpglatene2.jpg

Egy sárgaborsó tejes flat white-ot és egy capuccinot ittunk. A barátnőm egy mangókrémes desszertet evett, én egy mindenmentes csokoládés málnás sütit. Mind a kávék, mind a sütemények, mind a kiszolgálás megérdemelte az öt csillagot.

Szombati túraprogramnak a hegyesdi tó körüli sétát néztük ki. Monostorapátiból nem tudtunk bejutni, végig villanypásztorral lezárt magánterületekbe botlottunk, és a helyi malmot sem sikerült megtekintenünk. Adtunk még egy esélyt, hogy Hegyesd felől meg tudjuk közelíteni a tavat. Az első helyen, ahol elfogyott a betonút, letettük az autónkat, ami nem jó választás volt, mert utána még elég sokat kellett sétálni, a kánikula meg eléggé megviselt minket. Amikor elértük a tavat, itt is kerítssel lezárt területet találtunk először, így felsétáltunk a melette levő fenyőerdőbe. Innen már le tudtunk egészen  a tóig sétálni. Aztán leültünk a domboldalra, és néztük a tájat, és hallgattuk a Kapolcs, Zánka környékén kipattanó zivatarok menydörgéseit.

hegyesd1.jpeg

hegyesd2.jpeg

Szerencsére a viharok elkerülték a környéket, így a kora esti programunk, ami a fő bakancslistás programunk volt a hétvégére, nem maradt el.

Papa Áron egy elég különleges figurája a Szent György-hegynek. Nem nagyon hirdeti magát, Messengert, WhatsAppot nem használ. Lakásvendéglőjébe csak SMS-ben vagy telefonon foglalással lehet bejutni, és sokszor így is várólistára kerül az ember. A Lengyel kápolna alatt parkoltunk le, onnan kb. 10-15 perc kényelmes séta a Pap Wines birtokra

pw_utelagazazasododas.jpg

A hely enteriőrje is nagyon jópofa, keleties hangulatú sarok gránátalma bokorral:

pw_granat.jpg

Van olíva is:

pw_oliva.jpg

Papa Áron kutyusának meg mi voltunk a legszimpatikusabbak az aznapi vendégek között, mert állandóan a mi asztalunk melett nyújtózkodott el:

pw_kutty.jpg

A kerthelyiségben egyszerre 10-15 vendég fér el, ahonnan be lehet látni a ház konyhájába. Papa Áron végig a konyhában sürgött, két kedves felszolgálólány vette fel a rendelést. 

Négy fogást rendeltünk, mind a négyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A barátnőm kóstolt egy pohár narancsbort, én csak éppen belenyaltam, mert vezettem. Nekem nagyon ízlett, a barátnőm nincs oda annyira a balatonfelvidéki borokért. 

pw_gaspacho.jpg

A dinnyés gaspacho valami elképesztő ízorgia volt, a paradicsom savassága mellett a fűszerek is nagyon harmónikusak voltak, a kovászos kenyér meg héjában ropogós, belül nagyon puha, élvezet volt a levessel átitatott kenyérbelet majszolni.

pw_pisztacia.jpg

A pisztáciapástétom elég különleges volt, kellemesen krémes, de nem túl zsíros. Jól illett hozzá a sült cékla naranccsal és rukkolával, ami hármas önmagában is meglepően összeíllő ízű volt.

pw_kupati.jpg

 A kupati eredetileg egy disznóhúsból, belsőségekből és hagymából készített grúz kolbászka, Papa Áron ennek a vegán verzióját készítette nekünk. Szilvapálinkás chutneyt, fűszeres chilit, paradicsomos-paprikás  salsa-szerű szószt kaptunk hozzá, és örömmel állapítottam meg, hogy nem csak én buzulok színes rizs készítésével

pw_chips.jpg

A rusztikus sült burgonya mindenféle érdekes fűszerekbe, többek között friss korianderbe és szezámmagba volt forgatva, és úgyszintén zseniális volt. Harissa szószt kaptunk hozzá.

Kellemesen jóllakva, nagyon jó érzésekkel mentünk haza. Este már elérte a vihar a nyaralónkat is, de előtte még gyújtottunk egy kis tüzet, és összebújva bámultuk a parazsat.

Vasárnap a Folly arborétumba mentünk. Nagyon szeretjük a fenyőillatot, jókat sétáltunk. Beültünk a panoráma terszra is, kávézni és sütizni. A kilátás csodálatos volt, de a kávé és a süti nem volt annyira jó, mint amennyire elképesztően drága volt.

folly1.jpg

folly2.jpg

Ezzel most egy időre búcsút mondtunk a Balatonnak, majd októberben jön még a fák metszése és téliesítés. Szeretjük ezt a helyet, mindig szép emlékekkel indulunk haza.

A bejegyzés trackback címe:

https://egonazeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3117926933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2022.09.09. 09:15:32

Lehet kipróbálom a sültfokhagymás témát, de a kényes gyomrom lehet nem fogja bírni annyira.
Ezek a paraszt-gorumet kaják nagyon jól néznek ki.

Egon, az egér · https://egonazeger.blog.hu/ 2022.09.09. 09:59:31

@szociál: Igen, eléggé étvágygerjesztő ez a fokhagyma-krém, valóban picit irritálja a gyomrot. De tényleg marha jó volt. Levágod a fokhagyma fejek tetejét, lényegében "megskalpolod" a gerezdeket, pici olaj, só, rozmaring, alufóliába bele, és mehet a parázsra. Krémesre sül a fokhagyma kb. egy óra alatt, ha picit kihűl, ki lehet nyomni a gerezdekből. Villával összetör, még egy pici olaj, fűszerek mehetnek rá, és lehet kenyérre kenve enni.

Papa Áronnál állítólag régebben nevetségesen olcsón lehetett enni. Így se volt nagyon drága, csak hát a kereslet-kínálat közgazdasági ökölszabálya itt is érvényesül: kereslet van rá, a kinálat meg korlátos. Így is elég barátiak az árak, az ár/érték arány nagyon szuper. Meg eleve imádom az öreget, akcentussal beszéli a magyart, már eleve csak pár szót beszélni vele is nagy élmény :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2022.09.09. 10:16:04

@Egon, az egér:
A magas rezsi papat se fogja elkerulni, sokan befognak zarni, durva tel jon :(

Egon, az egér · https://egonazeger.blog.hu/ 2022.09.09. 13:34:48

@szociál: Ez a lakásétterem eleve egy teraszétterem, csak tavasztól őszig üzemel. Ősztől tavaszig borászatból él a hely. Persze a költségek itt is, ott is nőnek. A borok árán már a múltkori látogatáskor is dobtam egy hátast. Enni most voltam először itt, lehet, hogy ha lett volna viszonyítási alapom, és nem csak hallomásból hallok ezt-azt, akkor az étlapon szereplő áraktól is dobtam volna egy hátast.

Annyit tudok tenni, hogy amíg a büdzsé engedi, azzal támogatom a színvonalas helyeket, hogy odamegyek és fogyasztok.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2022.09.10. 09:31:03

@Egon, az egér:
Engem csak az nyugtat hogy a NER is copja a faxt, azt nem mondom hogy annyira fáj nekik mert ugye a mi pénzünkből vállalkoztak, szal ingyen jött, de legalább haszon nem lesz rajta.
Kis vállakozásokat sajnálom akik nem a NER-hez köthetőek, na ők efognak vérezni nagy valószinűséggel.
Talán ezek a minőségi helyek mint a papáé nem, mert ami jó azt meg kell fizetni és erre nem pénzkidobás.

Egon, az egér · https://egonazeger.blog.hu/ 2022.09.10. 15:08:39

@szociál: én is ebben bízom, hogy legalább a minőségi helyek egy része túléli. De bárhogy is lesz, az elmúlt évek gasztroforradalmát nem lehet maradéktalanul eltörölni. Legfeljebb a hamvaiból támad majd fel újra.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2022.09.11. 12:31:35

@Egon, az egér:
A minőségi helyek max tartanak egy kis szünetet, inkább mint veszteségesen vezessék a boltot.
Bár ha véget ér a háború se lesz valami nagy kánaán, tudván hogy oroszoktól így se, úgy se kér az eu gázt meg olajat, szóval az energiaárak maradnak , de talán az élelmiszerárak valamennyire lemennek ha ukrajna végre tud búzát termelni európának.
Erről a chip függőségről meg jó lenne végre leszakadni, szépen elgurultak az autók régen, ha elromlott meglehetett javítani, ma már ha beszarik egy drága autó ami tele van pakolva bizbaszokkal ,már az egy halom pénzbe kerül hogy lefuttatják a diagnosztikát, és nem kevés időbe is.
Ha új autót vennék csak is japán lenne, elnézve mennyit szopnak a német autókkal a vásárlók, ma már 3 évre vesznek autót mert tudják 4.évben jön a baj, elég szánalmas, kicsengetsz 15 misit és cserélned 3 évente mint egy svájci, csak ugye ő neki annyi a havi bére mint a magyarnak 1.5 év alatt :)
Na ez se nagyon szólt a gasztróról :))

Peni a Valdes · https://eletmegamimegvan.blog.hu/ 2022.09.14. 09:18:13

Ismerős környék.
A sárgaborsó tej milyen? Mennyire sárgaborsó?

Egon, az egér · https://egonazeger.blog.hu/ 2022.09.14. 09:53:52

@Peni a Valdes: Nincs annyira hüvelyes íze, mint a szójatejnek. Van egyfajta lisztessége, de nekem tetszik. Valami svéd márkájú növényi tej:
www.facebook.com/photo?fbid=619382525801201&set=pcb.619383165801137

Egon, az egér · https://egonazeger.blog.hu/ 2022.09.18. 08:04:48

@Peni a Valdes: Skandinávia az új Nyugat, amelyjek az érzését mindenki érezni kívánja :)
süti beállítások módosítása