50 g fekete rizst (vadrizs, indián rizs) pici olajon egy csipet sóval megpirítunk, majd négyszeres tömegű vízzel főzzük kis lángon, ha kell, a vizet közben pótoljuk. 50 gramm vörös rizzsel ugyanígy teszünk. 150 gramm basmati rizst pici olajon csipet sóval megpirítunk, majd másfélszeres térfogatú vízzel felöntjük, megvárjuk, amíg visszaforr, majd letakarjuk, lezárjuk alatta a tüzet és hagyjuk, hogy megpárolódjon. A fekete és vörös rizsről a maradék főzőlevet leöntjük, és a fehér rizzsel összekeverjük.
Rusztikusra vágott édesburgonyát sütőpapírra teszünk. Megspricceljük olíva olajjal (ha nincs spriccelő, megkérjük a barátnőnket, hogy az üveg száját félig lefogva csöpögtessen olajat a batátára. Na jó, ő vette ki a kezemből az olívás üveget "nem nézel gasztroműsorokat?" :) de ma is tanultam valamit :) ), sózzuk, pici zsályát és rozmaringot adunk hozzá, és 180 fokon sütőben megsütjük.
12 evőkanál majonézt, 3 evőkanál mustárt, 3 evőkanál ecetes uborka levét és 47 gramm ("ne már csak ennyit, még egy darabot adjál hozzá" :) ) aszalt sárgabarackot turmixgépbe teszünk, alaposan leturmixoljuk. Dobunk hozzá pár savanyú uborkát, és enyhén ráturmixolunk, hogy az uborkák még darabosak maradjanak.
Madársalátát és rukkolát keverőtálba teszünk félbevágott koktélparadicsomokkal, fekete olívabogyóval és apró kockákra vágott kaliforniai paprikával. Olívaolajat és balzsamecetet teszünk rá, átforgatjuk. Toppingnak földimogyoró olajon pirított, sózott len- és szezámmagot adunk.
360 gramm finomlisztet, 90 gramm keményítőt, fél zacskó sütőport egy keverőtálba teszünk. Pici pirospaprikát adunk hozzá, borsozzuk, majd 7.5 dl jeges vízzel felöntjük, habverővel megkeverjük egy picit, nem baj, ha picit csomós marad.
Zsenge cukkinit, céklát, karalábét, zellert felkarikázunk, kisebb répákat félbe majd hosszába vágunk, egy fél karfiolt rózsáira bontunk, hónapos retkeket félbevágunk. Az előkészített zöldségeket a tempuratésztába forgatjuk, majd 180 fokon bő olajban kisütjük. Papír törlőkendőre tesszük, hogy az olaj lecsöpögjön róla.